Taşla Zamanı Şekillendiren Ustalar

Malatya’nın Arapgir ilçesine bağlı Koru Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle tarihi yapıların duvarlarını süslemeye devam ediyor. “Çarpma toprağı” adı verilen özel bir karışımla yapılan bu uygulama, hem estetik hem de kültürel açıdan bölgeye özgü bir değer taşıyor.
Yaklaşık 500 yıl önce kurulan Koru Mahallesi'nde, kısa süre önce 157 taş, ahşap ve kerpiç yapı tescillenerek koruma altına alındı. Bu yapıların çoğunda kadınların el emeğiyle şekillenen geleneksel duvar süslemeleri dikkat çekiyor.
Kadınlar önce duvarları çamur sıvayla kaplıyor, ardından badem ağaçlarından topladıkları reçineleri dövüp kaynatarak elde ettikleri doğal verniği sıvanın üzerine sürüyor. Son aşamada ise “çarpma toprağı” adı verilen karışımı kullanarak parmak uçlarıyla çeşitli desenler işliyorlar. Bu desenler, hem görsel bir zenginlik sağlıyor hem de duvarların uzun yıllar dayanmasını sağlıyor.
Mahalle sakinleri, bu geleneğin yalnızca Arapgir’e özgü olduğunu vurgularken, yöntem sayesinde birçok yapının kimliğini koruduğunu belirtiyor. Arapgir Belediyesi Kültür Müdürü Mesut Kavas ise, Koru Mahallesi’ndeki sivil mimarinin bölgenin tarihi dokusunu yansıttığını ve kültürel turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.