10 ayda bin 181 şiddet vakası

Malatya’da 10 ayda Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) başvuran şiddet mağdurlarının sayısı bin 181 oldu
Türkiye’de resmi kayıtlara göre her 10 kişiden 4’ü şiddet görüyor ve her gün nerdeyse kadın cinayetleri işleniyor. Adalet Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ise 2002-2009 yılları arasında kadın cinayetleri oranında yüzde 1400’lük bir artış var. Ülkede şiddetin tablosu bu olunca Hükümet bir dizi adım attı ve 2012 yılının Mart ayında Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu çıkartıldı. Bu kanunla birlikte şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadın, çocuk ve aile bireylerinin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda hayata geçirilen ve kısa adı ŞÖNİM olan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri kuruldu.
Bu yılın başlarında Şubat 2013’te Malatya’da hizmet vermeye başlatan Malatya KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü kentte şiddete maruz kalan özellikle kadın mağdurların can simidi oldu. Açılan Malatya ŞÖNİM’de kentte şiddetin önlenmesi ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik girişimlerde bulunuluyor. Güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetleri ile Malatya’da şiddetin önüne geçmek isteyen kurum 7 gün 24 saat çalışarak şiddete maruz kalan herkesin yanında yer alıyor.
Merkez açılalı 10 ay gibi bir zaman oldu. Ancak şimdiden başvuru sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Açıldığı günden bugüne kadar toplam bin 181 şiddet mağduru Malatya ŞÖNİM’e başvurarak yardım istedi. Bin 181 mağdur içinden 438’i bizzat merkeze giderek şiddet gördüğünü belirtirken, bu sayının 361’i merkezden 52’si ise ilçelerden yapıldı. 25 şiddet mağdurunun da başka illerden gelerek başvuruda bulunduğu ŞÖNİM’de mağdurlar için çeşitli uygulamalar gerçekleştirildi.
155 KADIN KONUKEVİNE YERLEŞTİRİLDİ
Eşinden veya ailesinden şiddet gören, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu mağdurlardan 155’i Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bağlı kadın konuk evine yerleştirilirken, 187 kadın mağdura ise yönlendirme ve rehberlik hizmeti sunuldu. 18 mağdura hukuki destek sunulurken 50 mağdura ise istihdama yönelik rehberlik hizmeti verildi. 13 mağdurun maddi yardım aldığı ŞÖNİM’de 123 müracaatçıya ise psiko-sosyal destek verildi. 39 şiddet mağduru kadın hakkında tedbir kararı alınırken 12 mağdura ise tıbbi destek hizmeti verildi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Malatya'da kontrolden çıkan otomobil refüje çarptı: 1 yaralı
- Malatya’da 10 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı
- Yeşilyurt Belediye Meclisi, 32 maddeyi karara bağladı
- Malatya'da bir kişi tartıştığı eşini silahla yaraladı
- MAGİNDER Başkanı Karademir: "Kaymakam Baytak’ı artık bir Malatyalı olarak görüyoruz"
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.