Malatya
16 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    35.14
  • ALTIN
    2468.5
  • BIST
    10319.96
  • BTC
    65385.17$

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ FELAKETLER YARATIYOR


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ FELAKETLER YARATIYOR
İçinde bulunduğumuz coğrafyada görülmeye başlanan kuraklık ve yağış düzensizliği, yeni hastalıkların ve orman yangınlarının habercisi.

Küreselısınma insanlığı tehdit eden felaketlere neden oluyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)Eylül 2019 tarihinde yayınladığı sonuç raporunda küresel ısınmanın yarattığıdeğişimin, yenihastalıklar, gıda ve su krizleri, şehirleri kavuracak sıcak hava dalgaları,deniz seviyesinin yükseleceğine neden olacağınıaçıklamıştı. 2020 yılında yaşadığımız koronavirüs pandemisi, raporda yer alanifadelerin gerçekliğini bir kez daha ortaya koydu. 

 

Ülkemizin de içindebulunduğu yakın coğrafyamızda kuraklık etkisini hissettirmeye başlarken,Sonbahar – Kış mevsimlerinde görülen yağışlar giderek azalacak. Değişen yağışrejimi nedeniyle buğday,mısır, ayçiçeği gibi türler yetiştirilemeyecek veinsanlığı asırlardır besleyen su kaynakları iklim değişikliği nedeniylekuruyacak ya da eski gücünü yitirecek.

  

2020 İKLİMDURUMU RAPORU: KURAKLIK GERÇEĞİMİZ OLACAK 

DMÖ’nün yayınladığı2020 İklim Durumu Raporu, karbon salımı hızla kabul edilir seviyeleredüşürülmezse yakın gelecekte insanlığı bekleyen felaketleri ortaya koydu.Rapora göre, 2030 yılına kadar iklim değişikliği kaynaklı felaketler yüzde 50 oranındaartış gösterecek, iklim değişikliğinin yarattığı ısınma nedeniyle tropikalsivrisinek türleri Avrupa’ya yerleşecek. Avrupa’da yaşayan insanlar sivrisinektürlerinin taşıdığı viral hastalıklarla yüzleşmek zorunda kalacak. Kuraklıkhayatımızın bir gerçeği haline gelecek. Sonbahar – Kış mevsimlerinde yağış alanTürkiye’nin de içinde bulunduğu yakın coğrafyamızda yağışlar azalacak. Buğday, mısır, ayçiçeği gibitürler yetiştirilemeyecek ve insanlığı asırlardır besleyen su kaynakları iklimdeğişikliği nedeniyle kuruyacak ya da eski gücünü yitirecek. Yağmur rejimleride değişeceğinden, yer altı su kaynakları da kullanılamayacak halegelecek. 

 

‘PARİS İKLİMANLAŞMASI KÜRESEL ÖLÇEKTE UYGULANMALI’

İklim değişikliğininyarattığı felaketleri hissetmeye başladığımızı belirten BRC Türkiye CEO’suKadir Örücü, “Eldeki tüm veriler emisyon değerlerini düşürmediğimiz takdirdedaha büyük felaketlerin kapıda olduğunu gösteriyor. Paris İklim Anlaşması gibiküresel ısınma ile global ölçekte çözüm üretmeye iten anlaşmalar daha çok ülketarafından imzalanmalı ve uygulanmalı. Enerji üretiminde ve ulaşımda insanlığıyeni çözümler geliştirmeye iten bu gibi sözleşmeler iklim değişikliğine karşıharekete geçtiğimizi gösteriyor. Ülkemizin de imzacısı olduğu Paris İklimAnlaşması, ne yazık ki henüz uygulamaya konulmadı. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarıaçısından zengin bir coğrafyada bulunuyor. Elimizdekizenginlikleri değerlendirerek, iklim değişikliğinin getireceği felaketlerdenkorunabiliriz. Bizler bireyler olarak, devletlerin atmadığı adımlar yerinekendi çözümlerimizi geliştirebiliriz. Bu çözümlerin başında enerji tasarrufu geliyor.Kişi başına harcanan enerji birimi azaltıldığında, enerji üretiminde açığaçıkan karbon miktarı da düşüyor. Araçlarımızda dizel gibi kirletici yakıtlar kullanmakyerine, daha çevreci, emisyon değerleri düşük LPG kullanmak da önemli bir adım.IPCC verilerine göre dünyadaki karbon salımının yüzde 30’una ulaşımdakullanılan yakıtlar neden oluyor” dedi. 

 

‘UCUZ VEETKİLİ ALTERNATİF: LPG’

Özellikle gelişmekteolan ülkelerde ucuz ulaşım araçlarına duyulan ihtiyacı ortaya koyan KadirÖrücü, “1990’lı yıllardan günümüze ulaşım araçlarında satış rakamlarınınkatlanarak artığını görüyoruz. Günümüzde otomotiv pazarı hızla Afrika, Çin,Güney Amerika gibi gelişmekte olan ülkelerin bulunduğu bölgelere kayıyor. Bu ülkelerinucuz ve temiz araç ihtiyacını ise LPG’li araçlar karşılayabilir. Neredeyse100 yıldır var olan LPG teknolojisi hali hazırda tüm dünyada kullanılıyor. Bunedenle geniş dağıtım ağına ve ucuz dönüşüm maliyetlerine sahip. BirleşmişMilletler İklim Değişikliği Paneli’ne göre LPG’nin küresel ısınmapotansiyeli sıfır olarakbelirlendi. Ayrıca LPG’nin hava kirliliğine sebep olan katı parçacıklar(PM) salımı kömüre nazaran 25kez, dizelden 10kez ve benzinden yüzde 30 daha az” diye konuştu.

 

‘BRC OLARAKBİZ DE SIFIR EMİSYONU HEDEFLİYORUZ’ 

BRC olarakhedeflerinin ‘net sıfıremisyon’ olduğunu vurgulayan BRC Türkiye CEO’su KadirÖrücü, “Ağustos ayında açıkladığımız Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG)raporumuzda ‘net sıfıremisyon’ hedefimizi ortaya koyduk. Sürdürülebilirvizyonumuzun merkezinde karbon ayak izini azaltma taahhüdümüz var. Öncelikliolarak kısa vadede çevreci yakıtların özendirilmesini sağlayacakteknolojilerimizi daha da geliştireceğiz. Uzun vadedeyse tüm gücümüzle netsıfır emisyon hedefimiz için çalışıyoruz” dedi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!