Malatya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2404.4
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62733.75$

13 adımda bağışıklığınızı kuvvetlendirin


13 adımda bağışıklığınızı kuvvetlendirin

Diyetisyen Dilara Yıldız'dan bağışıklığınızı güçlendirecek 13 adım:

1)Sebze meyveler:

Özellikle bu süreçte sebze ve meyvelerin önemi büyük çünkü bağışıklık sistemimizin güçlenmesi gerekiyor. Mümkünse öncelikli tercihimiz portakal, kivi, greyfurt, limon, yeşil elma, ananas olmalıdır. 

Brokoli, ıspanak, soğan, sarımsak, kereviz anti-inflamatuar özelliktedir, enfeksiyonlara karşı korur. Kahvaltıda özellikle maydanoz, tere, roka, dereotu gibi yeşillikler, kırmızı ve yeşil biber tüketelim. Ayrıca A vitamini ve liften zengin havuç, kırmızı pancar, tere gibi sebzeleri mutlaka salatalarımıza ilave edip, günün mutlaka bir öğününde salata tüketelim. Salataya bir miktar sızma zeytinyağı ve baharat ilave edilmesi yararlılığını artıracaktır.

2)Süt ve süt ürünleri:

Kalsiyum, magnezyum, yüksek protein, D vitamini, B grubu vitaminlerini içerirler. Mutlaka beslenmenizde süt, yoğurt, kefir, peynir gibi besinlere yer vermelisiniz. Kefir, özellikle barsak floranızı ve barsak sağlığınızı korur. Sağlıklı barsaklar da bağışıklık sisteminizi yönetir, hastalıklara karşı direncinizi artırır. 

Günde 1 kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.

3)Et ürünleri:

Kırmızı et, tavuk, hindi eti, balık gibi beyaz etler bu grubun üyesidir. Bol protein ve vitamin içerirler. Tavuk ve et suyuna çorbalar bu dönemde bize destek sağlayacaktır. Ton balıklı salata tüketimi de alternatif olabilir. Günde 1 yumurta tüketimi koruyucu etkiye sahiptir.

4)Tahıllar ve kurubaklagiller:

B grubu vitaminleri açısından çok önemli besinlerdir. Yulaf, çavdar, bulgur, kurufasulye, nohut, mercimek tüketimine özen gösterilmeli. Hem yüksek posa kaynağı oldukları için kabızlığa karşı korur hem de tokluk sağlarlar. Özellikle yulafın çeriğindeki beta glukan, vücut direncini artırır. Yulaf ezmeli karışımlar sağlığınızı korumada destek sağlayacaktır.

5)D vitamini kaynakları:

Yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık tüketimi önemli. Ancak en iyi kaynağı güneş. Bu süreçte takviye olarak da alınabilir. 

6)Omega-3 kaynakları:

Ceviz, keten tohumu, chia tohumu, balık, semizotu omega-3 bakımından zengindir.

Yoğurdunuza keten tohumu, süte chia tohumu ilavesi yapabilirsiniz. 

7)Her gün 1-2 fincan bitki çayı tüketilmeli:

Nane-limon, kuşburnu, ıhlamur, bal-tarçın-karanfil çayı, ekinezya, adaçayı bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayacaktır. Yeşil çayın içeriğindeki kateşinler de doğal antioksidandır ve ayrıca bu süreçte kilo kontrolü de sağlar.

8)Çinko immün sistemi güçlendirir:

Et, kurubaklagiller, badem, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler, tahıl gevrekleri, ıspanak, mantar, bezelye, sarımsak gibi sebzeler ve kuru üzüm, kakao çinko içeren besinlere örnek olarak gösterilebilir. Ara öğünlerde badem tüketebilirsiniz. Akşam yemeklerinde barbunya-mercimek yemeğine yer verebilirsiniz.

9)Zerdeçal, zencefil, tarçın, sumak tüketin:

Baharatlar da tıpkı diğer besinler kadar önemli. Özellikle bu saymış olduğum baharatlar içinde barındırdığı antioksidanlar ve etken maddeleri sayesinde solunum yolları sağlığı, nefes darlığına karşı korumaya yardımcı olurlar.

10)Günde 2 lt su:

Su içmek hastalıklara karşı korur, metabolizmayı canlı tutar; su içmeden olmaz. Limonlu ılık su içmeyi bu dönemde bağışıklığınızı kuvvetlendirmek ve doğal C vitamini almak adına mutlaka denemelisiniz. 

11)Bitter çikolata:

Ara öğünlerde kahveniz ile beraber kakao oranı yüksek bitter çikolata tüketebilirsiniz. Bitter çikolatanın teobromin maddesi içeriğiyle antioksidan kapasitesi yüksektir. Serbest radikallere karşı korur ve kalp sağlığınızı destekler. Miktarına dikkat etmek şartıyla  bitter çikolata tüketerek, hem sağlığınızı  koruyun hem de kendinizi mutlu edin. 

12)Her gün 30 dk egzersiz:

Vücut direncini artırmak için spor ve hareket şart. Hareketsiz kalmak, kas kitlesinin kaybına yol açar, eklem ağrılarını artırır. Bu nedenle evde de olsanız hareket etmeyi ihmâl etmeyin. Evinizi düzenleyin, temizlik yapın, evin içinde gezinin, bildiğiniz spor hareketlerini yaparak, hareketsiz kalmanın önüne geçmeye çalışın. 

13)Stresten uzak durun:

Bu süreçte çok fazla sosyal medyada vakit geçirmek, zamanı boşa harcamak yerine kitap okuyun, müzik dinleyin, bulmaca çözün, resim- el işleri, çiçek bakımı gibi işlerle ugraşarak enerjinizi yüksek tutmaya çalışın. Kendinize dikkat edin. Beden ve ruh sağlığının bir bütün olduğunu unutmayın. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!