Bir önceki yazımda hedefler, hedef belirleme stratejileri, başarıya giden yolda izlenmesi gereken yollardan bir kaçı ve bu yolları oluşturan yapı taşlarından bahsetmiştim.
Şimdi ise, hedeflerin gerçekleşmesinin önündeki engellerden birinden, eleştiriden bahsedelim istiyorum.
Hayaller ve hedefler birbirinden çok farklı şeylerdir. Her hayal hedef değildir fakat her hedef bir hayaldir. Her hedef onun hayali ile başlar. Hedefler hayallerin netleşmiş , vücut bulmuş halidir.
Bir çok insanın büyük heveslerle, büyük umutlarla, büyük emeklerle, hem ruhsal hem de bedensel enerji ile çıktıkları yolda, bir süre sonra bazen mağlup hissettiklerini söyleyerek, bazen de "yapıyorum, yapıyorum olmuyor" veya "her şeye insanlar bir kulp buluyor, mutlaka eleştiriyor ve bu eleştirilerle ben yanlış şeyler yaptığımı düşündüğüm için artık vazgeçtim " dediğine şahit oldum ve oluyorum.
Öncelikle şunları bilmekte fayda var:
Birincisi; hedefler size özgüdür. Başka birinin hayalleriniz ve hedeflerinizle ilgili fikir vermesi olasıdır fakat karar kesinlikle size aittir.
Herkesin bir fikri vardır ve sizin düşünceleriniz bu yüzden bir başkasına yanlış yada hatalı gelebilir. Bunun için de, kendi doğrusunu size kabul ettirmeye çalışabilir. Yani eleştiri, yanlış yaptığınız için değil, o kişiye doğru gelmediği için de yapılabilir.
İnsanları ve toplumları ilerleten, eleştirinin geliştiri olabilmesidir. Hiç hata yapmamanız gibi bir şey, elbette ki söz konusu değildir. Mükemmeliyetçilikten bahsetmiştim hatırlarsanız;bu size fayda değil zarar verir.
İnsanın var oluşu boyunca adını tarihe yazdırmış, fikirlerinde kendimizi bulduğumuz, kendimize yakın hissettiğimiz çoğu insanın da yaşadığı şey budur. Hwr yaptıkları alkışlamış mı veya desteklenmiş mi?
Mesele sizin ne yaptığınızı bilip bilmemenizden kaynaklanır.
Olumsuz bir durumla karşılaştığınızda, öncelikle durun be şunları sorun:
Bu kime göre yanlış?
Hatta NLP eğitimlerinde anlattığımız tekniklerden biri olan 5N 1K soruları ile sorgulamaya ve anlamaya devam edin:
Bunu bana kim söyledi?
Bana ne söyledi?
Bana bunu neden söyledi?
Bunu bana nerede söyledi?
Bunu bana nasıl söyledi?
Bunu bana ne zaman söyledi?
Bu sorulara kafanızda ve hayatınızda net cevaplar verebilirseniz, hedefinizden vazgeçmek yerine bu durumun size güçlü bir motivasyon kaynağı sunduğunu göreceksiniz.
İkincisi; herkesin bir fikri var. Hatta bilgisi olmadığı konularda bile bir fikri var. Bunu da doğru ayırt etmek gerekir. Sizi her hangi bir konuda eleştiren kişinin, o konu ile ilgili bir fikri, tecrübesi, deneyimi var mı?
Bir şeyden vazgeçecekseniz bile, yukarıdaki sorulara net cevap verdikten sonra vazgeçin. O zaman ne pişmanlık, ne de vicdan azabı yaşamayacaksınız. Çünkü sorularınızı sordunuz, cevaplarınızı aldınız ve size uygun olup olmadığına karar verdiniz.
Bu sorular yaşam şekliniz haline dönüştüğünde, karşılaştığımız her sorun, çözülmesi gereken bir bilmecenin heyecanını yaşatacaktır. Böylece eleştiriler hayatınızdaki engelleri oluşturmayacak, size öğretmenlik yaparak yol gösterici olacak.
Ne istediğinizi bilmekle beraber, ne istemediğinizi bilmekte önemlidir. Bunun cevabı da yine sizde saklı. O gizi ortaya çıkarın. Bunu ayırt edin ki, ne istediginize daha kolay ve hızlı bir şekilde odaklanabilesiniz.
Şule Kaya Demirkıran
Kişisel Gelişim Uzmanı- İgedüd Kadın Kolları Başkanı
YORUMLAR