Malatya
03 Ekim, 2025, Cuma
  • DOLAR
    41.68
  • EURO
    48.91
  • ALTIN
    5166.4
  • BIST
    11.083
  • BTC
    119974.72$

Malatya'nın Darende İlçesinde Gökyar Lahanasında Hasat Başladı

Malatya'nın Darende İlçesinde Gökyar Lahanasında Hasat Başladı
Malatya’nın Darende ilçesine özgü, ata tohumu kullanılarak yetiştirilen Gökyar lahanasında hasat sezonu başladı. Bölgeye has bu doğal lahana çeşidi, lezzeti ve dayanıklılığıyla sadece Darende’de değil, çevre illerde de yoğun ilgi görüyor. Yıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen Gökyar lahanası, hem yerel üreticinin yüzünü güldürüyor hem de doğal tarımın güzel bir örneğini sunuyor.

Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Gökyar Mahallesi’nde yetiştirilen, bölgeye özgü Gökyar lahanasında hasat sezonu başladı. Ata tohumu ile geleneksel yöntemlerle üretilen bu doğal lahana çeşidi, hem yerel halktan hem de çevre illerden yoğun ilgi görüyor.

Uzun yıllardır üretimi sürdürülen Gökyar lahanası, bu yıl da üreticilerin yüzünü güldürdü. Büyüklüğüne göre tanesi 50 ile 200 TL arasında değişen lahana, başta Malatya olmak üzere İstanbul, Ankara ve Adana gibi birçok ile gönderiliyor.

Üreticilerden Ali Yağan, Gökyar lahanasının tamamen doğal olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu iş bizlere dedelerimizden kalan bir miras. Ata tohumuyla, fidesini kendimiz yetiştirerek ilaçsız ve doğal yöntemlerle üretiyoruz. Lahanamız özellikle turşu ve sarma yapımında çok tercih ediliyor. Fiyatlarımız büyüklüğüne göre 100 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Darende pazarında satıyoruz ve farklı illere de gönderim yapıyoruz.”

Bir diğer üretici Ekrem Okay ise lahananın lezzetine dikkat çekerek, “Yıllardır kendi tohumumuzu alıp yeniden ekiyoruz. Gökyar lahanasının tadı ve kokusu çok farklı. Kilo ile değil tane ile satılıyor. İlk kez alanlar, ertesi yıl tekrar geliyor. Türkiye’nin dört bir yanına gönderim yapıyoruz” dedi.

Sivas’tan gelen bir müşteri ise, “Her yıl annemin isteğiyle Darende’ye gelip bu lahanadan alıyoruz. Çok memnunuz ve herkese tavsiye ediyoruz” dedi.
Cevdet Boyraz adlı bir başka müşteri de, “Darende’mizin yerli lahanası gerçekten çok lezzetli. Gökyar Mahallesi bu lahana ile meşhur. Sarma da yapıyoruz, turşu da. Her zaman tercih ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!