chp
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.6
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2496.6
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    62159.1$

Bakan Yanık: 1 milyon 800 bin civarı vatandaşımıza psikososyal destek çalışması yaptık


Bakan Yanık: 1 milyon 800 bin civarı vatandaşımıza psikososyal destek çalışması yaptık
Toplamda 10 bin 21 personelle yaklaşık 1 milyon 800 bin depremzedeye yönelik psikososyal çalışması yaptıklarını belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, refakatsiz 1915 çocuktan 1718’ini ailelerine teslim ettiklerini söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, depremin vurduğu illerden Malatya’da bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Son olarak Malatya Beydağı Geçici Barınma Merkezi ziyaret eden Bakan Derya Yanık, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla, Down sendromlularla bir araya gelerek, mola evinin açılışını gerçekleştirdikten sonra basın açıklaması düzenledi.

Deprem bölgelerinde yaptıkları ziyaretleri sürdürdüklerini anımsatan Bakan Yanık, “Bugün Malatya’dayız. Hem çadır kentlerimizi ziyaret ettik hem Bakanlığımızın kuruluşlarımızdan çocuk evleri sitemizi ziyaret ettik. Çalışma arkadaşlarımızla bir araya geldik. Vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Ayni yardım depolarımızı ziyaret ettik. Çadır kentlerde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde tespit etmeye çalıştık.” dedi.

“Mola evlerimizi bütün çadır ve konteyner kentlerimizde yaygınlaştırmaya devam edeceğiz”

Bakan Yanık, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü. Bugün güzel kardeşlerim ile beraberiz. Onların melek kalbi ile beraberiz. Biraz önce yakışıklı kardeşimiz öyle güzel dualar, öyle güzel cümleler kurdu ki ben onun duasının kabul olacağından hiç kuşku duymuyorum. Dolayısıyla onların güzel kalbi ile bu yıl burada buluşmak ayrıca bizim için çok önemli. Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü sebebiyle burada mola evimizin açılışını da sizinle birlikte gerçekleştirmek istedik. Deprem bölgelerimizde hem çadır kentlerimizde hem konteyner kentlerimizde bütün ihtiyaç guruplarına hitap edecek çalışmalarını sürdürüyoruz. Yani bir taraftan çocuklarımızla alakalı çocuk çadırlarımızı, kadınlarımıza iş atölyelerini öbür taraftan engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını görecek bir anlamda hizmet birimlerini oluşturmaya çalışıyoruz. Mola evlerimiz onlardan birisi. Ailesinde engelli birey olan aile fertlerimiz, özellikle anne babalar için veya engelli bireye bakım veren yakını için günün belli saatlerinde bir ihtiyacı olabilir, bir molaya ihtiyacı olabilir, bir nefes almaya ihtiyacı olabilir. İşte o engelli kardeşlerimiz özellikle down, otizm gibi zihinsel engelli kardeşlerimizin buralarda mola evlerimizde vakit geçirecekleri uzman arkadaşlarımızla birlikte bir anlamda eğitsel faaliyetler sosyal faaliyetler yapabilecekleri mola evlerimizi bütün çadır ve konteyner kentlerimizde inşallah önümüzdeki süreçte de yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.” diye kaydetti.

“10 bin 21 personelle, yaklaşık 1 milyon 800 bin civarında vatandaşımıza psikososyal destek çalışması yaptık”

Yanık, “Maalesef çok ağır bir deprem sürecin içinden geçiyoruz. 50 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. 11 şehrimizde yaklaşık 13 buçuk milyon vatandaşımız doğrudan depremden etkilendi ama ülkemizin geri kalanıyla beraber 85 milyon insan, yaraları sarmaya çalıştığımız bir dönemdeyiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında biliyorsunuz afet ve acil durum hallerinde iki önemli sorumluluğumuz var. Bunlardan birisi psikososyal destek çalışmaları, diğeri ise ayni yardım depo yönetimini sağlamak. Bu anlamda sizinle son çalışmalarımızla ilgili son bilgileri de paylaşmak istiyorum. Bugün itibarıyla bütün deprem bölgelerinde 11 ilde 4 bin 808 personelimizle yaklaşık 1 milyon 200 bin vatandaşımızla görüşme gerçekleştirmişiz. Vatandaşlarımızın deprem bölgesinden diğer illere dağıldıklarını tahliye oldukları yoğunlaştıkları yerler var. Oralarda da depremzede vatandaşlarımızın takibini yapmaya, onların destek mekanizmalarını güçlendirmeye devam ediyoruz. Oralarda da deprem bölgesi dışındaki yerlerde de 5 bin 213 psikososyal destek personelimizle 550 bine yakın görüşme yapmışız. Toplamda 10 bin 21 personelle yaklaşık 1 milyon 800 bin civarında vatandaşımıza psikososyal destek çalışması yapmışız. Psikososyal destek çalışması günlük rutini bozulan vatandaşlarımızın tekrar normal hayatlarına dönebilmeleri için yapılması gereken bütün çalışmaların tamamını içeriyor. O yüzden ihtiyaç tespitinden, ihtiyaç analizinden bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağına kadar bütün süreci diğer paydaşlarımızla kamu kurum ve kuruluşları ile beraber takip ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz.” diye konuştu.

Akut dönemi bitirdikten sonra da depremzedelere ve diğer bölgelerdeki vatandaşlara yönelik 2 yılı çok yoğun biçimde psikososyal destek çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Yanık, Bunun eylem planını da bakanlık koordinasyonunda tam kapsamında paydaş kuruluşlarla beraber yaptıklarını ve uygulamaya aldıklarını söyledi.

“Toplam afet kapsamında gönderdiğimiz ödenek miktarı 1 milyar 399 milyon 650 bin”

İkinci önemli sorumluluklarının ayni bağış ve depo yönetimi olduğunu ifade ettiğini belirten Yanık, “Bu kapsamda 3 bin 790 ASYA Afet Acil Durum Sosyal Yardım personelimizle, 641 aracımızla hizmetlerimizi vatandaşlarımızın temel ihtiyaç malzemelerinin temin ve kendilerine ulaştırılma sürecini devam ettiriyoruz. Hâlihazırda 71 ayni yardım depomuz faaliyette, 16’da yurt dışından gelen malzemeleri hemen gümrük kapılarına yakın noktalarda kurduğunuz 16 yurtdışı depomuz var. Toplamda 87 depoyla hâlihazırda hizmetleri devam ediyor. Bugüne kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bizim yönettiğimiz depolara 19 bin 99 TIR malzeme indirmişiz. Şu an itibariyle 203 sosyal marketimiz var. Sosyal marketlerimizi konteyner kentler, çadır kentler ve vatandaşlarımızın hızlı ulaşabileceği mahallere kuruyoruz. 203 sosyal marketimiz var, 10 tane de gezici sosyal marketimiz var ki bunlardan şu anda 4 tanesi Malatya'da hizmet veriyor. Muhtelif sarf malzemeleri ısınma, battaniye, ısıtıcı, yatak, yorgan, gıda kolisi gibi her türlü sarf malzemesini, kuru gıdayı vatandaşlarımıza iletiyoruz. Bugüne kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak deprem bölgesinde 10 ilimize ve 2 ilçemize dâhil olmak üzere 760 milyon, deprem bölgesi dışındaki 71 ilimize de 639 milyon 605 bin olmak üzere toplam afet kapsamında gönderdiğimiz ödenek miktarı 1 milyar 399 milyon 650 bin.” diye kaydetti.

Yanık, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın hem sarf malzemeleri hem akut ihtiyaçları için nakit destekleri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıflarımız üzerinden devam ediyor ve bundan sonraki süreçte de inşallah onları desteklemeye devam edeceğiz. Bunun dışında bakanlık olarak diğer faaliyet alanlarımızla alakalı da deprem bölgelerinde çok hızlıca vaziyet almak çok hızlıca gerekli tasarruflarda bulunmak ihtiyacı doğdu. Engelli yaşlı kuruluşlarımız, çocuk kuruluşlarımız, kadın kuruluşlarımız başta olmak üzere kuruluşlarımızda barınan sakinlerimiz ile vatandaşlarımızla ilgili çocuklarımızla ilgili çok hızlıca aksiyon aldık. Şükürler olsun bu deprem sürecinde bizi teselli eden belki tek unsur kuruluşlarımıza kalan çocuklarımız, engellilerimiz, yaşlılarımızın herhangi bir can kaybı olmaması ve yaralanma söz konusu olmaması. Ama tedbiren ilk günlerde onları hemen güvenli bölgelere tahliye ettik ve daha sonra binaların sağlamlık durumlarına göre onları tekrar bulundukları yerlere aldık.”

“Refakatsiz 1915 çocuktan 1718’ini ailelerine teslim ettik”

Refakatsiz çocuklarla ilgili son bilgileri paylaşan Yanık, “Bugüne kadar Bakanlık olarak bizim sistemimize 1915 refakatsiz çocuğumuz kaydedildi. Bunlardan 1718’ini ailelerine teslim ettik. Hâlihazırda hastanede takibi yapılan çocuk sayısı 110. Hastanede tedavisi devam ederken vefat eden çocuğumuz, iki çocuğumuz maalesef hayatını kaybetti. Kuruluş bakımına aldığımız 85 çocuğumuz, hâlihazırda mevcut kuruluş bakımında olup da hala daha kimliği belirlenememiş çocuk sayısı 42. Oldukça yüksek sayılardan 42’ye kadar getirdik. İnşallah o çocuklarımızın da kimliklerini tespit edip eğer aileleri varsa onlara ulaşmak değilse kuruluşlarımızda bakımlarını devam ettireceğiz. Maalesef bunların dışında 411 çocuğumuzun da depremde vefat ettiğini tespit ettik. Bunlardan bir kısmı ailelerine bilgisini bir kısmını teslimini yaparak süreci devam ettiriyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Kadınlarımızı, çocuklarımızı, engelli bireylerimizi destekleyecek mekanizmaları kuruyoruz”

Yanık, “Kadınlara yönelik konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi deprem bölgesinde çadır kentlerde, konteyner kentlerde, iş atölyeleri, kadınlara özgü sosyal marketler, bebek ve çocuklara özgü sarf malzemelerini temin ettiğimiz sosyal marketlerimiz hâlihazırda faaliyetlerine devam ediyor. Ancak önümüzdeki 1 yıllık süreçte bir şekilde deprem bölgesinde çadır ve konteyner kentlerde hayatını devam edeceği gerçeğini göz önüne alarak kadınlarımızı, çocuklarımızı, engelli bireylerimizi destekleyecek mekanizmaları kuruyoruz.” dedi.

“253 yaşlımız ve 904 engellimizi farklı illerimizdeki kuruluşlarımıza kabul ettik”

Engelli ve yaşlı vatandaşlarımızda alakalı 533 yaşlımızı ve 1133 engelli vatandaşımızı deprem bölgesindeki kuruluşlarımızdan hızlıca tahliye etmiştik. Yine çadır konteyner kent yurt ve otellerden ihtiyaç sahibi olduğunu, kuruluş bakımına ihtiyacı olduğunu tespit ettiğiniz psikososyal destek ekiplerimizin taramaları esnasında kuruluş bakımına ihtiyacı olduğunu tespit ettikleri 253 yaşlımız ve 904 engellediğimiz de yine farklı illerimizdeki kuruluşlarımıza kabul ettik ve oralarda onların bakımlarını sağlıyoruz.” diye belirtti. (İLKHA)
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!