Malatya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2403.4
  • BIST
    10169.18
  • BTC
    63640.77$

Bakan Bolat: Ocak ayında ihracatımız 20 milyar dolara yükselmiştir

Bakan Bolat: Ocak ayında ihracatımız 20 milyar dolara yükselmiştir
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılı ocak ayında ihracatın yüzde 3,6 oranında bir artışla 20 milyar 28 milyon dolara yükseldiğine dikkat çekti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Ocak 2024 yılı dış ticaret rakamlarını açıklamak ve bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Malatya'ya geldi.
Kentteki bir otelde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Bakan Bolat, Türkiye’nin 2024’e de rekorla başladığını belirterek, 20 milyar 28 milyon dolarla en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirdiğini söyledi.

"2024 yılında ihracatımız yüzde 3,6 oranında bir artışla 20 milyar 28 milyon dolara yükselmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak deprem bölgesindeki çalışmalarda bulunmak ve sorunları konuşmak, dinlemek ve dayanışma göstermek amacıyla her ay başında yaptıkları dış ticaret açıklama rakamlarını Malatya'ya yapmaya karar verdiklerini kaydeden Bakan Bolat, "2024 yılında ihracatımız yüzde 3,6 oranında bir artışla 20 milyar 28 milyon dolara yükselmiştir. Tarihimizin en yüksek ocak ayı ihracat rekorunu kırmış olduk. Son 12 aylık ihracatımızda 256 buçuk milyar dolara yükseldi. İthalatta ocak ayında yüzde 22’lik bir azalışla 26 milyar 201 milyon dolara gerileme kaydedildi. Bunun en önemli sebepleri arasında bizim hükümet olarak aldığımız tedbirler. Özellikle ithalatta ülkemize yönelik haksız ticari uygulamalar ve damping uygulamalarına karşı getirdiğimiz tedbirler, enerji fiyatlarındaki, dünya piyasalarındaki stabil durum ve özellikle 2023’te otomotiv ve altın ithalatındaki aşırı artışa karşı yılın ikinci yarısında uyguladığımız tedbirlerden sonraki azalma da kaynaklanmaktadır. Ocak ayında dış ticaret açığımız da yüzde 57’lik bir gerileme kaydedildi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ocak ayı dış ticaret açığımız 6,2 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da 18,9 puanlık bir artışla geçen yıla göre bu yıl ocak ayında yüzde 76,4’e yükseldi. Geçen eylül ayı hariç hazirandan bu yana her ay ihracatımız rekor kırarak arttı. Böylece 2024'te orta vadeli programda hedeflediğimiz 267 milyar dolara ulaşmak için çabamız devam ediyor" dedi.    

"İnşallah bu trendi önümüzdeki aylarda da devam ettirmek arzusundayız"

Her ay bir önceki yılın aynı ayına göre ithalat artışının hızını yavaşlatmayı hedeflediklerini kaydeden Bolat, "Ağustos ayından bu yana da ithalatımız da her ay bir önceki yılın aynı ayından daha düşük bir artış söz konusu. Amacımız gayet basit, ihracata dayalı büyümeyle ekonomik büyümemizi sürdürülebilir ve katma değer üreten bir yapıda devam ettirmek istiyoruz. Katma değeri artırarak mevcut ihracat miktarımızdan daha fazla döviz kazanmak istiyoruz ve ihracatımızın büyümesini sürdürülebilir kalıcı temelli hale getirmek istiyoruz. Burada da inşallah bu trendi önümüzdeki aylarda da devam ettirmek arzusundayız." dedi.

"Cari işlemler dengesindeki iyileşmemiz devam edecek"

Dış ticaret dengesine de değinen Bolat, "2023 yılının ilk 6 ayında 61,2 milyar dolar açık vermişken, ikinci yarısında 17 milyar dolar daha az açık vererek 44,8 milyar dolar açıkla kapatmıştık. Cari işlemler dengesindeki iyileşmemiz devam edecek. Şubat, Mart ve Nisan rakamları geldiğinde İnşallah bu tempomuzu sürdürürsek 30 milyar dolar bandından aşağı doğru getirmiş olacağız. Bu neyi sağlayacak, bu, Türkiye’nin döviz dengesinin iyileşmesini, döviz yeterliliğinin iyileşmesini, döviz kurunun baskı altında kalmamasını sağlayacak. Ve bu şekilde finansal istikrar, makro ekonomide fiyat istikrarının daha da iyileşmesini, beraberinde götür getirecek. Enflasyonla mücadeledeki silahlarımızı güçlenmesini sağlayacak. Ve makro ekonomik istikrarımız 2024 yılının ikinci aşamasında çok hızlı bir şekilde iyileşecek. Enflasyonla, faiz oranlarıyla beraber daha iyi bir performansa geleceğiz." diye belirtti.

"Turizmde Allah’a şükür 54,3 milyar dolar bir gelir sağladık"

Türkiye’nin daha güçlü ve daha gelişmiş bir ekonomiye sahip olması için tek yolun ihracatın artırılması olduğunu ve bu konuda büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Bolat, "Hafta arası turizm gelirleri açıklandı. Turizmde de Allah’a şükür 54,3 milyar dolar bir gelir sağladık. Karşılığında 7,3 milyar dolar bir turizm giderimiz oldu. Net 47 milyar dolar turizm fazlamız oldu. Hizmetler ihracatımız aralık verileri çıktığında 100 milyar doları geçecek. 2024 hedefimiz İnşallah 110 milyar dolar." şeklinde konuştu. (İLKHA)
https://ilkha.com/ekonomi/bakan-bolat-ocak-ayinda-ihracatimiz-20-milyar-dolara-yukselmistir-376534

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!